Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Παιδαγωγική Σχολή
 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης «Μίλτος Κουντουράς» ιδρύθηκε το 1991. Ο Σύλλογος φέρει το όνομα του μεγάλου παιδαγωγού Μίλτου Κουντουρά, ο οποίος εφάρμοσε στην Ελλάδα τις αρχές του σχολείου εργασίας κατά την περίοδο 1927-1930, όταν ήταν Διευθυντής του Διδασκαλείου Θηλέων Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική αποκατάσταση των μελών του. Έπειτα από αγώνες και κινητοποιήσεις τη χρονική περίοδο 1991-1994, και σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Συλλόγους όλης της Ελλάδας, επιτεύχθηκε η ψήφιση του Νόμου 2233/1994, που οδήγησε στο διορισμό των πρώτων αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Μετά τις αλλαγές «Αρσένη» και την καθιέρωση των εξετάσεων του ΑΣΕΠ ο Σύλλογος «Μίλτος Κουντουράς» προσπάθησε, κάνοντας συνεχώς παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας, να βελτιώσει τις διατάξεις του νόμου με την προσμέτρηση και άλλων κριτηρίων όπως ο βαθμός πτυχίου, τα έτη προϋπηρεσίας στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, η κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος, τα έτη αναμονής. Τα περισσότερα από τα κριτήρια που έθεσε ο Σύλλογος έγιναν αποδεκτά και συμπεριλήφθηκαν στο Νόμο 2834/2000.

Εκτός από τη συνδικαλιστική δράση, ο Σύλλογος ανέπτυξε επιμορφωτική και πολιτιστική δράση με τη διοργάνωση δεκάδων διαλέξεων, σεμιναρίων, εκδρομών και συνεστιάσεων. Πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια που αναφέρονταν στην ιστορία της τέχνης, τη χαρακτική, την παροχή πρώτων βοηθειών, την ορθοφωνία, τη διδασκαλία της γλώσσας. Έγιναν μαθήματα παραδοσιακών χορών και διοργανώθηκαν πολλές εκδρομές στο εσωτερικό (Δράμα-Φίλιπποι, Μετέωρα-Ελάτη-Λίμνη Μέγδοβα, Εύβοια, Μυτιλήνη, Ζαγοροχώρια-Γιάννενα, Πήλιο, Ευρυτανία) και στο εξωτερικό (Ισπανία, Αυστρία-Ελβετία, Τουρκία, Τσεχία-Ουγγαρία).

Ο Σύλλογος συμμετείχε επίσης σε συνέδρια που είχαν ως θέμα τους τη ζωή και το έργο του Μίλτου Κουντουρά. Τέτοια συνέδρια πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα, Λάρισα και Μυτιλήνη. Στις 16 Μαΐου 1997 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μίλτου Κουντουρά, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Φιλίππου. Η ενέργεια αυτή ήταν καρπός της συνεργασίας του Συλλόγου «Μίλτος Κουντουράς», του Συλλόγου Διδασκόντων του 36ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, των μαθητριών του Μίλτου Κουντουρά, της κ. Μαλαματίνα-Καστάνου και του καθηγητή κ.Χρίστου Τσολάκη.

Ο Σύλλογος «Μίλτος Κουντουράς» εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό «Παιδαγωγική Ενημέρωση».

Το γραφείο του Συλλόγου βρίσκεται στον 3ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής.

Επάνω