Αναλυτικά Προγράμματα Φυσικών Επιστημών για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ. 

 

Παρά τις αλλαγές αναλυτικών προγραμμάτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας εξακολουθεί να καταλαμβάνει, σε διεθνή προγράμματα αξιολόγησης, μια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Γιατί συμβαίνει αυτό, παρόλο που οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές μας διαβάζουν περισσότερο από τους συναδέλφους τους χωρών που πρωτεύουν; Υπάρχουν συγκλίσεις μεταξύ των αναλυτικών προγραμμάτων χωρών, με διαφορετικές πολιτισμικές και εκπαιδευτικές παραδόσεις, που καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε διεθνή προγράμματα αξιολόγησης; Τι χαρακτηρίζει διεθνώς σήμερα τα προγράμματα σπουδών Φυσικής,  αλλά και γενικότερα των Φυσικών Επιστημών, στο επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης; Τα αντίστοιχα ελληνικά αναλυτικά προγράμματα συμβαδίζουν με υπάρχουσες διεθνείς τάσεις; Έχει νόημα να οργανώνονται  εκτεταμένα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και παραγωγής διδακτικού υλικού χωρίς να έχουν διαμορφωθεί, αποδεκτά από την εκπαιδευτική κοινότητα, αναλυτικά προγράμματα;

 

Στο πλαίσιο των παραπάνω προβληματισμών θα παρουσιαστούν, από τρεις ομάδες  που έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα με το αντικείμενο:

  • απόψεις,

  • εμπειρίες  και

  • ολοκληρωμένες προτάσεις για αναλυτικά προγράμματα Δημοτικού και Γυμνασίου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με παρεμβάσεις συναδέλφων από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

Στη διάρκεια της ημερίδας θα τιμηθεί ο Ανδρέας Κασσέτας για τη γενική του προσφορά στην Εκπαίδευση.

 

 

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

 

 

 

9:30 10:00.  Έναρξη, χαιρετισμοί

1η Συνεδρίαση

Προεδρείο: Νίκος Δαπόντες Ελένη Σταυρίδου

10: 00 10:30. Γιώργος  Τσιάκαλος: Αναλυτικά προγράμματα  και προγράμματα σπουδών στις Φυσικές Επιστήμες.

10:30 10:50. Βασίλης  Καράβολας, συντονιστής της επιτροπής Παιδείας της Ε.Ε.Φ.:  Πρόταση για αναλυτικό πρόγραμμα Φυσικής Γυμνασίου από την επιτροπή της Ε.Ε.Φ.

10:50 11:10. Παρασκευή Σκούρτη και Κωνσταντίνος  Τσεφαλάς, μέλος της επιτροπής παιδείας της Ε.Ε.Φ.:  Σκέψεις, προτάσεις για την προσχολική αγωγή και το Δημοτικό.

11:10 11.30. Παναγιώτης Κουμαράς και Μάριος Χαραλάμπους: Οι Ικανότητες - κλειδιά  στα σύγχρονα προγράμματα και πως καλλιεργούνται με τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.

11: 30 11:50. Μελπομένη  Σταμπουλή και Χρήστος Πράμας:  Πρόταση για αναλυτικό πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό σχολείο.

11: 50 12:10. Κωνσταντίνος Κεραμιδάς:  Πρόταση για αναλυτικό πρόγραμμα Φυσικής  στο Γυμνάσιο.

12: 10 12:30 Διάλειμμα καφές

 

2η Συνεδρίαση

Εκδήλωση για τον Ανδρέα Ιωάννου Κασσέτα

Προεδρείο: Παναγιώτης Κουμαράς 

 

3η Συνεδρίαση

Προεδρείο: Πλακίτση Αικατερίνη, Τσεφαλάς Κωνσταντίνος

12:40 13:50. Ανδρέας Βαλαδάκης, Γιώργος Φασουλόπουλος, Θοδωρής Πιερράτος, Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας: Γιατί επιμένουμε να διδάσκουμε Φυσική σε ανθρώπους 13 έως 15 ετών; Πόση και ποια Φυσική πρέπει να διδάσκουμε; Πώς πρέπει να την διδάσκουμε;

13:50 15:30. Συζήτηση 

 

 

 

 

Η οργανωτική Επιτροπή

 

 

Κουμαράς Παναγιώτης

Πιερράτος Θοδωρής

Πολάτογλου Χαρίτων

Πριμεράκης Γιώργος

Τσεφαλάς Κώστας

Χατζηιωακειμίδης Ανέστης