Οι εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές λειτουργίες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. στεγάζονται στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής στην κεντρική Πανεπιστημιούπολη του Α.Π.Θ., καθώς και στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου στα ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής

Ο Πύργος της Παιδαγωγικής Σχολής βρίσκεται στην κεντρική Πανεπιστημιούπολη του Α.Π.Θ. απέναντι από τη Φοιτητική Λέσχη επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου. Η κατασκευή του επιβλητικού δεκαόροφου κτιρίου ολοκληρώθηκε το 2002 -χρονιά κατά την οποία μεταφέρθηκαν οι λειτουργίες των Τμημάτων της Παιδαγωγικής Σχολής εκεί- και έκτοτε αποτελεί εμβληματική «φιγούρα» στον ορίζοντα της πόλης της Θεσσαλονίκης και σημείο αναφοράς της.

Πέραν του Πύργου, η αρχική μελέτη προέβλεπε την κατασκευή δύο Πτερυγών που προορίζονταν για να καλύψουν τις κτιριακές ανάγκες των διοικητικών δομών της Σχολής και των Τμημάτων της, καθώς και ενός κεντρικού Αμφιθέατρου.

Στον 1ο όροφο του Πύργου βρίσκεται η Νησίδα Υπολογιστών της Σχολής με δυναμικότητα 25 Η/Υ ενώ στον 2ο όροφο βρίσκεται η Γραμματεία του Τμήματος, καθώς και η Βιβλιοθήκη της Σχολής.

Στον 1ο και στον 3ο όροφο βρίσκονται ειδικά διαμορφωμένοι χώροι συνεργασίας φοιτητών/τριών, ενώ τα γραφεία των διδασκόντων του Τμήματος βρίσκονται στον 5ο, τον 7ο και τον 9ο όροφο.

Στον 10ο όροφο βρίσκεται η «Αίθουσα Λόγου & Τέχνης» η οποία χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή Συνεδρίων, ημερίδων, βιβλιοπαρουσιάσεων και σεμιναρίων, καθώς και για την παρουσίαση θεατρικών και εικαστικών δρώμενων.

Παλαιά Παιδαγωγική Ακαδημία (Αρχαιολογικού Μουσείου 29)

Μέρος των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από τρία κτίρια:

  1. Το -επονομαζόμενο και- «Μικρό Νεοκλασσικό» όπου στεγάζεται το Εργαστήριο Παιδαγωγικών Ερευνών και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση (ΕΠΕρΕφΕ).
  2. Το -επονομαζόμενο και- «Μεγάλο Νεοκλασσικό» όπου στεγάζονται το Εργαστήριο για τη Μελέτη της Ανάγνωσης και της Γραφής στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία (ΕΜΑΓΕΚ) και το Εργαστήριο Ψηφιακής Ανάλυσης και Σχεδιασμού Εργαλείων Μάθησης (DiDes).
  3. Το Κτίριο του Αμφιθεάτρου που στεγάζει -εκτός από το Αμφιθέατρο- 2 αίθουσες διδασκαλίας, γυμναστήριο, το αρχείο του Τμήματος και το Κέντρο Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης (DigitalEarth).

Το «Λυόμενο»

Προ της κατασκευής του Πύργου, τα Τμήματα της Παιδαγωγικής Σχολής στεγάζονταν σε προκατασκευασμένα κτίρια στο χώρο που βρίσκεται σήμερα ο Πύργος, ενώ το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης χρησιμοποιούσε και τις εγκαταστάσεις της παλαιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα κτίρια αυτά κατεδαφίστηκαν το 2010 εκτός ενός, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα και είναι γνωστό ως το «Λυόμενο».

Το «Λυόμενο» περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας σε δύο επίπεδα (ισόγειο και υπόγειο), μία εκ των οποίων είναι ειδικά διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για τη διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής, μουσικής και κινητικής αγωγής.